استادیار جمعیت شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی مطرح كرد

تورم، بیکاری و شوک های اقتصادی عوامل موثر در کاهش فرزندآوری

تورم، بیکاری و شوک های اقتصادی عوامل موثر در کاهش فرزندآوری به گزارش ما دیجیتال، استادیار گروه جامعه شناسی استادیار جمعیت شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی با اعلان اینکه هم اکنون میانگین سن ازدواج در آقایان و خانم ها به ترتیب به 27 و 24 سال بالا رفته است، اظهار داشت: شرایط اقتصادی، تورم، بیکاری و شوک های اقتصادی از عوامل موثر در فرزندآوری است و باتوجه به روند تغییرات اجتماعی و نگرشی و چشم انداز اقتصادی، امید زیادی نسبت به بهبود فرزندآوری مشاهده نمی گردد.



به گزارش ما دیجیتال به نقل از ایسنا، حسن حیدری، استادیار گروه جامعه شناشی استادیار جمعیت شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی در دومین نشست علمی تخصصی جوانی جمعیت و قدرت نظامی که در بامداد امروز دوشنبه در محل این پژوهشگاه برگزار گردید، با اشاره به سیمای جمعیتی ایران در سال ۱۴۰۰ اظهار داشت: نرخ باروری تمایل به باروری، سن ازدواج و میانگین سن ازدواج و ازدواج همچون تعیین کننده های جمعیت و روند آنست.

وی با اشاره به آمارهای نرخ باروری کلی در ایران در فاصله سالهای ۱۹۵۰ تا ۲۱۰۰ برمبنای تخمین انجام شده توسط سازمان ملل، اضافه کرد: نرخ باروری در فاصله ۵ ساله ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ به میزان ۱.۶۲ است و در فاصله پنج ساله ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ به پایین ترین نرخ خود در ضمن ۱۵۰ سال از سال ۱۹۵۰ تا ۲۱۰۰ خواهد رسید و در حدود ۱.۴۹ درصد خواهد بود.

حیدری افزود: بررسی روند تغییرات نرخ باروری کلی در فاصله سنین ۱۵ تا ۱۹ ساله ها از سال ۱۹۶۰ تا ۲۰۱۵ نشان میدهد که در گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال نرخ باروری کلی از ۱۵۰.۱۸ درصد در سال ۱۹۶۰ برابر ۱۳۳۹ به ۲۸.۶۱ درصد در سال ۲۰۱۷ رسیده است. همین طور این نرخ در گروه سنی ۴۵ تا ۴۹ سال از ۲۹.۷۱ درصد به ۲.۴۷ درصد در مدت زمان مشابه کاهش پیدا کرده است.

استاد یار گروه جامعه شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: دفتر جمعیت بانک جهانی در فاصله سالهای ۱۹۶۰ برابر با سال ۱۳۳۹ تا ۲۰۱۷ برابر با سال ۱۳۹۶ نرخ باروری در ایران را گزارش کرده و بر طبق این تخمین نرخ باروری در ایران به نرخ جایگزین سال ۲۰۱۶ یعنی سال ۱۳۹۵ نرسیده است.

وی اضافه کرد: میانگین سن ازدواج در سال ۱۳۴۵ در آقایان ۲۵ و در خانم ها ۱۸سال بوده و هم اکنون میانگین سن ازدواج در آقایان و خانم ها به ترتیب به ۲۷ و ۲۴ سال بالا رفته است.

این استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی، تغییرات نگرشی زنان و تغییر جایگاه زنان در جامعه، تحصیلات، تغییرات سبک زندگی و تقویت فردگرایی را از با اهمیت ترین عوامل مؤثر بر عدم تمایل جوانان به تشکیل خانواده دانست و اشاره کرد: علت قسمتی از این امر در ایران با شرایط اقتصادی، تورم، بیکاری و شوک های اقتصادی ارتباط دارد که در نتیجه آن قسمتی از جامعه توان تشکیل خانواده و سامان دادن آنرا از دست داده و نمی تواند از عهده تامین مقدمات تشکیل خانواده و مخارج آتی خانواده برآید.

حیدری افزود: میزان تمایل به فرزندآوری ۳۱.۸ و میزان عدم تمایل به فرزند آوری ۶۸.۲ درصد است و با اهمیت ترین دلیل عدم فرزند آوری نگرانی در مورد تامین آینده فرزندان جدید و افزایش مشکلات اقتصادی با آوردن فرزند دیگر عنوان شده است.

وی با مقایسه نرخ طلاق در ایران و جهان اظهار داشت: ایالات متحده با نرخ طلاق سالانه ۲.۷ به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، در رتبه ۱۰ قرار گرفته و ایران نیز با ۲.۱ طلاق در هر ۱۰۰۰ نفر در رتبه ۲۴ قرار دارد.

حیدری افزود: طبق گزارش مرکز آمار ایران طلاق ثبت شده در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ شمسی ۶.۳ درصد افزایش داشته و به ۱۸۳ هزار و ۱۹۳ مورد رسیده است. طول مدت ازدواج منجر به طلاق ها با ثبت ۵۱ هزار و ۲۷۰ رویداد طلاق بین یک تا پنج سال بوده است، یعنی در بیشتر موارد زندگی مشترک بین ۱ تا ۵ سال طول کشیده است. همین طور ۱۱ هزار و ۷۱۵ رویداد طلاق مربوط به ازدواج های کمتر از یک سال بوده است.

وی اشاره کرد: نرخ باروری به کمترین میزان خود رسیده و با وجود افزایش میل به فرزندآوری، نرخ باروری و فرزندآوری کاهش نسبی داشته و شکاف بین نرخ باروری و میل به فرزندآوری نسبتا بالاست. همین طور ازدواج و تمایل به ازدواج درحال کاهش و میانگین سن ازدواج درحال افزایش است. ولی سرعت رشد آن کند شده و درحال تثبیت است.

حیدری با اعلان اینکه تغییرات ارزشی و اجتماعی و اقتصادی نقش پررنگی در فرزندآوری و سن ازدواج دارد، اظهار داشت: باتوجه به روند تغییرات اجتماعی و نگرشی و چشم انداز اقتصادی، امید زیادی نسبت به بهبود فرزندآوری مشاهده نمی شود.





منبع:

1402/12/02
08:07:38
5.0/5
361
تگهای خبر: دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
madigital.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ما دیجیتال محفوظ است

ما دیجیتال

اخبار دیجیتال و فناوری اطلاعات