جمع آوری بیشتر از ۲۰۰ هزار نمونه خون بندناف در کشور

جمع آوری بیشتر از ۲۰۰ هزار نمونه خون بندناف در کشور به گزارش ما دیجیتال، چهارمحال و بختیاری مدیرعامل شرکت فناوری بُن یاخته های رویان جهاد دانشگاهی اظهار داشت: تابحال بیشتر از ۲۰۰ هزار نمونه خون بندناف در کشور جمع آوری شده و در همه استان ها دفاتر نمایندگی بانک خون بند ناف مستقر است که مبادرت به جمع آوری و به تهران ارسال می کنند تا ذخیره سازی شود، چهارمحال و بختیاری هم چند سالی است که به همت جهاددانشگاهی استان، جزو استانهای فعال بوده و پیشبینی ما اینست که نمونه های ذخیره شده در کشور به بیشتر از ۲۲۰ هزار برسد که بزرگ ترین بانک خون سلول های بنیادی در منطقه به حساب می آید.


مرتضی ضرابی اول آذرماه در نشست خبری با اصحاب رسانه چهارمحال وبختیاری که بمناسبت روز جهانی خون بندناف در جهاددانشگاهی استان برگزار شد در مورد آخرین دستاوردهای بانک سلول های بنیادی در سطح استان و کشور با اشاره با این که سلول های بنیادی سلول های اولیه ای هستند که سبب تشکیل جنین می شوند، اظهار نمود: وقتی انسان رشد و نمو پیدا می کند و بالغ می شود هم این سلول های بنیادی در بافت های بدن او همچون در مغز استخوان که سلول های بنیادی خون ساز شامل گلبول های قرمز، سفید و پلاکت دارند، وجود دارد که مدام ساخته می شوند و از بین می روند و بنابراین باید منبع پایه و اولیه ای در مغز استخوان وجود داشته باشد که مدام این سلول ها را تولید کند؛ در سایر ارگان های بدن هم این سلول های بنیادی وجود دارند و بافت های مختلف بدن را ایجاد می کنند.
وی با اعلان اینکه خون موجود در بند ناف و جفت پس از تولد نوزاد که معمولا بعنوان زباله دور ریخته می شود، یکی از منابع سلول های بنیادی است، افزود: این خون که حجم آن بین ۸۰ تا ۲۰۰ میلی تر بوده مملو از سول های بنیادی خون ساز است که اگر جمع آوری و در بانک خون نگهداری شود، می تواند در درمان بیماری های متعدد بخصوص بیماری هایی که ریشه خونی دارند، مورد استفاده قرار گیرد. ازاین رو هدف از جمع آوری خون بندناف در اصل، جداسازی سلول های بنیادی این خون است تا در درمان بیماری های فرد مورد استفاده قرار گیرد.
ضرابی در مورد ساز و کار جمع آوری خون بند ناف، خاطرنشان کرد: خانواده های در آستانه تولد نوزاد که مایل باشند خون بندناف نوزاد خویش را ذخیره سازی کنند به مراکز ما این آمادگی را اعلام می کنند که قرارداری با آنها منعقد می شود و هزینه ای را پرداخت می کنند؛ کارشناسان بانک خون بند ناف زمانیکه زایمان اتفاق می افتد در بیمارستان حضور می یابند و فورا پس از تولد نوزاد، نمونه خون بندناف را جمع آوری می کنند و به بانک خون بند ناف انتقال می دهند تا ذخیره سازی شود.
وی ادامه داد: این کار باید دقیقا در لحظه ای که زایمان اتفاق می افتد صورت گیرد و سه تا پنج دقیقه زمان ضروری است تا این نمونه جمع آوری شود؛ پس از نمونه گیری و انجام تست های کنترل کیفیت، تا ۲۵ سال میتوان این نمونه ها را نگهداری کرد. البته امکان دارد با توسعه تجربه این کار، زمان نگهداری هم افزایش یابد و حتی کارشناسان معتقدند این نمونه ها چون در داخل نیتروژن مایع و در دمای منهای ۱۹۶ درجه نگهداری می شود، مدت نامحدودی قابل نگهداری خواهد بود.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان جهاد دانشگاهی با تاکید بر این که سلول های خون بندناف خون ساز هستند در مورد موارد استفاده آن، توضیح داد: این سلول ها در بیماری های با منشاء خونی همچون سرطان خون، تالاسمی، کم خونی های مادرزادی، سیستم ایمنی و... مورد استفاده هستند که خوشبختانه امروزه با ذخیره سازی خون بند ناف امکان درمان آنها فراهم گشته است.
ضرابی خاطرنشان کرد: تابحال بالغ بر ۲۰۰ هزار نمونه خون بندناف در کشور جمع آوری شده و در همه استان ها دفاتر نمایندگی بانک خون بند ناف مستقر است که مبادرت به جمع آوری و به تهران ارسال می کنند تا ذخیره سازی شود؛ چهارمحال و بختیاری هم چند سالی است که به همت جهاد دانشگاهی استان، جزو استانهای فعال بوده و پیشبینی ما اینست که نمونه های ذخیره شده در کشور به بیشتر از ۲۲۰ هزار برسد که بزرگ ترین بانک خون سلول های بنیادی در منطقه بشمار می رود.
وی تصریح کرد: خون بند ناف شرایطی را بوجود آورده است که عملاً یک منبع سلولی آماده قابل استفاده باشد و مانند عمل پیوند مغز استخوان نیست که بیمار به جستجوی فرد دهنده باشد بلکه به صورت آماده امکان درمان برای بیمار وجود دارد؛ در بافت بند ناف هم که در موقع زایمان قیچی می شود و رگ های بند ناف در آن وجود دارد، سلول های بنیادی دیگری وجود دارد که بعنوان زباله دور ریخته می شود در صورتیکه اگر فرآوری شود، محصولات متعدد زیادی را به دست می آید. بنابراین خون بند ناف، بافت بند ناف، پرده جنینی و مایعی که جنین در داخل آن غوطه ور است، همگی ظرفیتهای پرارزش درمانی هستند که در صورت ذخیره سازی و فرآوری در درمان بیماری ها مؤثر خواهد بود.
ضرابی با اعلان اینکه پتانسیل درمان بیشتر از ۸۰ بیماری با بهره گیری از سلول های بنیادی وجود دارد، افزود: بخشی از این سلول ها در بیماری های خونی استفاده می شود و در مورد برخی دیگر از بیماری ها هم مثل عصبی، کبدی، ضایعات نخاعی و... کارآزمایی بالینی در حال انجام می باشد که در فاز یک این کارآزمایی، باید اثبات شود آیا این سلول بنیادی سالم و بدون عارضه است یا خیر؟ قدم بعدی اینست که ثابت نماییم این سلول می تواند در بهبود بیماری اثربخش باید، فاز سوم هم ناظر بر مطالعه تعداد بیشتری از بیماران است.
پژوهشگران رویان فاز اول و دوم کارآزمایی بالینی را برای کودکان چهار تا ۱۴ سال گرفتار فلج مغزی انجام داده اند یعنی سلول بنیادی خون بند ناف به این کودکان پیوند زده شد و هیچ گونه عارضه ای در آنان ایجاد نشد؛ گام بعدی این بود که آیا این پیوند می تواند در درمان یا بهبود آنان مؤثر باشد بنابراین وارد این فاز برای ۱۵۰ کودک مبتلا به فلج مغزی شدیم که خوشبختانه درجاتی از بهبودی در آنها بوجود آمد و طیفی از ناتوانی ها در این بیماران بهبود یافت و به مقدار زیادی توانایی حرکتی یا تکلم یا بلع آنها را بهتر کرد.
ضرابی ضمن اشاره به این که فاز سوم کارآزمایی بزودی با مجوز وزارت بهداشت آغاز خواهد شد، اظهار داشت: امیدواریم با عنایت به کارهایی که در دنیا انجام گرفته از سلول درمانی در درمان بیماری های صعب العلاج استفاده نمائیم، اما قدم به قدم و به صورت کاملا علمی و استاندارد بر مبنای پروتکلهای جهانی، کارآزمایی بالینی را پیش می بریم و می دانیم که سلول درمانی در آینده نقش بسیار مهمی را در حوزه درمان خواهد داشت.
وی در مورد پالایشگاه محصولات زایمانی، بیان نمود: پنج جزء زایمانی شامل خون بند ناف، بافت بند ناف، پرده های جنین، جفت و مایع جنینی پس از زایمان از بدن مادر جدا می شود، اینها ضمائم ارزشمندی هستند که در حوزه پزشکی میتوان مورد استفاده قرار داد در حالیکه عموماً بعنوان زباله دور ریخته می شوند؛ پالایشگاه محصولات زایمانی که شاید در دنیا نمونه این مرکز نباشد، این ضمائم زایمانی را جداگانه فرآوری می کند و پیشبینی ما اینست که بتوان بیشتر از ۲۰ محصول از این ضمائم استحصال کرد که امیدواریم این کار را هم در مجموعه رویان شکل داد.
ضرابی بیان نمود: پالپ دندان یا ریشه دندان شیری و دندان عقل در سال ‎های اخیر بعنوان یکی دیگر از منابع سلول های بنیادی مورد توجه قرار گرفته و مشخص شده است که پالپ دندان شیری حاوی سلول های بنیادی است که امکان جداسازی آن وجود دارد هرچند میزان این سلول ها اندک است اما قدرت تکثیر بسیار بالایی دارند و بنظر می رسد این سلول ها در درمان بیماری های عصبی نقش بهتری داشته باشند که ما به علم جداسازی این سلول ها دست یافته ایم و تا چند ماه آینده خدمات ذخیره سازی را هم در دستور کار قرار دهیم.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان جهاد دانشگاهی در مورد اهمیت ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بند ناف، توضیح داد: هر چقدر این ذخیره سازی افزایش باید، شانس تطبیق ژنتیکی و انجام پیوند بالاتر می رود، مواردی وجود دارد که نمونه های ذخیره شده فردی در یک استان برای بیماری در استان دیگر که تطبیق ژنتیکی داشته، انجام شده است.
ضرابی افزود: هر نمونه سلول های بنیادی که بخواهیم از بانک جهانی و خارج کشور وارد نماییم بین ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار هزینه دارد بنابراین هر چقدر بتوانیم بانک خون داخل کشور را تقویت نماییم، خروج ارز هم اتفاق نخواهد افتاد، سال قبل بین ۷ تا ۱۰ نمونه از دیگر کشورها وارد شد و برای پیوند در بیماران مورد نیاز مورد استفاده قرار گرفت. اگر تقویت بانک داخلی اتفاق بیفتد، چه بسا بتوان از نمونه های ذخیره شده برای درمان بیماران دیگر کشورها هم استفاده گردد.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان جهاد دانشگاهی بیان نمود: دفتر نمایندگی بانک خون چهارمحال و بختیاری از سال ۹۴ فعالیت خویش را شروع کرده که در خلال این مدت بالغ بر یک هزار نمونه جمع آوری و ذخیره سازی شده است، از آغاز سال جاری تاکنون، ۱۳۴ نمونه خون بند ناف در استان جمع آوری شده است که نسبت به سال قبل ۳۵ درصد افزایش را نشان داده است و شرایط رو به رشدی را دارد.
ضرابی اظهار داشت: بخصوص به خانواده هایی که دارای عامل خطر مثلا فرزند دارای بیماری خاص هستند، سفارش می شود که از فرصت ذخیره سازی خون بند ناف برای فرزندان بعدی خود بهره گیرند چونکه در خیلی از موارد تطبیق ژنتیکی سبب می شود که خواهرها و برادرها بتوانند از نمونه ذخیره سازی شده یکدیگر بهره گیرند و درمان شوند؛ این اقدام در واقع نوعی تضمین و بیمه برای آینده فرزندان است که سفارش می نماییم خانواده ها این فرصت را از دست ندهند.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان اظهار داشت: از هر خون بندنافی که جمع ‎آوری می شود ۵۰۰ میلیون تا دو میلیارد سلول بسته به نوع زایمان، طول بندناف، اندازه جفت، وزن جنین می تواند حجم خون متفاوت باشد.
ضرابی خاطرنشان کرد: تعداد نمونه ذخیره ‎سازی شده نسبت به زاد و ولدی که اتفاق می افتد درصد پایینی دارد اما نسبت به آمار جهانی خیلی عقب نیستیم، البته بین دو تا سه درصد از زایمان هایی که در کشور به انجام می رسد نمونه های خون بند ناف آن جمع آوری می شود، یعنی میتوان گفت سالانه بین ۲۰ تا ۲۵ هزار نمونه خون بندناف جمع آوری می شود.
وی افزود: به صورت متوسط سالانه حدود یک میلیون زایمان در کشور اتفاق می افتد که تلاش بر اینست که آمار در ارتباط با خون بند ناف ذخیره ای را به نزدیک چهار درصد برسانیم، اما به سبب این که خیلی از خانواده ها تمایلی برای انجام این کار ندارند به میزان اطلاع رسانی و نیاز خانواده ها می تواند متفاوت باشد، از طرفی روشی که نمایندگی چهارمحال و بختیاری در پیش گرفته می تواند به افزایش تعداد نمونه ها کمک نماید.
ضرابی ضمن اشاره به این که بانک خون بندناف عمومی و خصوصی جهت استفاده از نمونه ها وجود دارد، بیان نمود: در واقع در بانک خون عمومی خانواده هایی که در آستانه تولد فرزند بوده نمونه خون بندناف را اهدا می کنند که این نمونه می تواند در اختیار هر بیماری که از نظر ژنتیکی تطابق با خون بند ناف داشته باشد برای پیوند دراختیار وی قرار گیرد.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان افزود: در بانک خون خصوصی خانواده هزینه را پرداخت و قراردادی امضاء می شود که نمونه در اختیار و مالکیت آن خانواده باشد، یعنی هر زمانیکه نیاز باشد می تواند استفاده یا حتی با رضایت خانواده برای پیوند اهدا شود.
وی اظهار داشت: در بانک خون خصوصی ۲۰۰ هزار نمونه ذخیره سازی شده است، این درحالیست که در بانک عمومی ۵۰۰۰ نمونه وجود دارد و این میزان به نسبت جمعیت کم است، از طرفی بانک عمومی باید توسط دولت حمایت شود و مراکز خیریه کمک کنند تا این بانک تقویت شود، البته زمانی دولت حمایتی را انجام داد و بانک خون توانست تا ۵۰۰۰ نمونه را ذخیره سازی کند، گرچه پیگیری ها در حال انجام می باشد تا از محل دولتی و مؤسسات خیریه بانک عمومی تقویت شود، چونکه هر چه بانک عمومی تقویت شود نمونه ها بیش تر می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
ضرابی با اعلان اینکه نمونه به صورت مجانی و در زمان مورد احتیاج به پیوند در اختیار خانواده ها قرار می گیرد، بیان نمود: برای تأمین سلول هزینه ای از جانب خانواده پرداخت نمی گردد، البته حالا برای افراد دیگری که در بانک خون نمونه ندارند از نمونه های بانک عمومی استفاده می شود، در واقع میتوان گفت تأمین سلول بنیادی به صورت مجانی به انجام می رسد.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان در ادامه اضافه کرد: تعداد پیوندهایی که برای بیماری های خونی همچون تالاسمی، سرطان خون، بیماری نقص سیستم ایمنی و انواع کم خونی های مادرزادی استفاده شده نزدیک به ۵۰ پیوند بوده که از نمونه های خون بند ناف استفاده شده است، از طرفی برای بیماری های فلج مغزی تابحال ۱۵۰ پیوند و بیماران اوتیسم ۱۰ پیوند در چارچوب طرح کارآزمایی بالینی انجام شده است و عمده طیف بیماران اطفال و کودکان هستند.
ضرابی در مورد ارسال نمونه به خارج از کشور، بیان نمود: از جانب کشورهای همسایه چندین نمونه خون بندناف برای پیوند درخواست شد اما دراین میان امکان دارد نمونه به مراحل پیوند نرسد، به صورت مثال مرکزی در ترکیه برای بیماری که شرایط وخیمی داشت درخواست نمونه کرد که نمونه در ایران پیدا شد، اما بمحض انتقال نمونه متاسفانه بیمار فوت شد، ازاین رو شرایط انتقال مهم می باشد که باید کشور مقصد بیمار را ارزیابی و سپس نمونه منتقل شود.



1402/09/04
15:11:31
5.0/5
432
تگهای خبر: خدمات , دانش , سیستم , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
madigital.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ما دیجیتال محفوظ است

ما دیجیتال

اخبار دیجیتال و فناوری اطلاعات